Sprawdzone pomysły na święta

Ryba po grecku

Ryba po grecku to jeden z najpopularniejszych przepisów wigilijnych w Polsce. Dobrej marki ryba oraz aromatyczny, rzetelnie doprawiony warzywny farsz smakują serwowane na ciepło jak oraz na zimno.

Farsz warzywny

Warzywa podgotować - ok dziesięć minut, w parowarze lub w garnku z wkładką do gotowania na parze.

Następnie wystudzić i zetrzeć na sporych oczkach. Następnie podsmażyć krótko na oleju rzepakowym.

Przyprawy do ryby po grecku na wigilię

Doprawić tradycyjnie: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie lub uzupełniając o przyprawy bardziej orientalne: kmin rzymski, gałka muszkatołowa, papryka wędzona, ocet balsamiczny.

Ryba

Najpewniej sprawdzi się ryba bez ości o stosunkowo neutralnym smaku. Najwygodniej zastosować dorsza, mintaja, sandacza.

Na przykład 12 kostek z dorsza czarnego (2 opakowania). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ażeby papier do pieczenia nie przesuwał się warto blachę skropić wodą.

Papier do pieczenia posmarować olejem rzepakowym, aby ryba nie przywarła podczas pieczenia.

Rozłożyć rybę, posmarować z wierzchu olejem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, grzanie góra dół oraz piec 20 minut.

Podczas gdy ryba się upiecze, na dno naczynka żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw, następnie rozłożyć rybę.

Przykryć rybę pozostałymi warzywami.

Naczynie przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Smaki najkorzystniej przegryzą się, jeżeli ryba przez noc poleży w lodówce a w wigilie o brzasku będzie wciąż raz podgrzana. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekarnik 180 stopni - grzanie góra/dół ok 20 - trzydzieści minut - do całkowitego przegrzania - mamy możliwość sprawdzić tremometrem - sześćdziesiąt stopni. Podawać na gorąco czy po wystudzeniu. Nadaje się przechowania w lodówce przez kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.