Chociaż najpopularniejsze wina to te francuskie oraz trunki pochodzące z krajów południowych takich, jak Włochy, Hiszpania, Grecja, to jednak cenione są również alkohole produkowane w Niemczech. Najpopularniejszym winem naszych zachodnich sąsiadów jest Riesling. Powstaje ono z białych winogron i zazwyczaj jest wytrawne bądź półwytrawne. Winogrona Riesling są także podstawą tutejszych win lodowych.

Pozostałe gatunki win niemieckich to, między innymi, Spätburgunder, Kerner czy Dornfelder. Uprawy winorośli i zakłady produkcyjne są rozmieszczone w różnych częściach Niemiec. Na północy wytwarza się głównie Riesling, natomiast pozostałe wina pochodzą z południa kraju. Spätburgunder to najbardziej cenione wino czerwone w Niemczech. Z tych winorośli powstają głównie czerwone wina wytrawne, ale używa się ich też do wytwarzania win różowych i musujących.

Kolejne popularne gatunki, czyli Kerner i Dornfelder są mniej cenione, jednak pozostają naprawdę smaczne i aromatyczne. Pierwsze z nich daje świetne białe wina słodkie o owocowej nucie smakowej i zapachowej. Natomiast Dornfelder ma posmak wiśni, śliwek i jagód, a do tego kwiatowy aromat. Daje zwykle wino wytrawne lub półwytrawne. Rzadziej produkuje się lżejsze trunki.

Szczególnym rodzajem wina niemieckiego jest wino lodowe, czyli Eiswein. Specyficzny sposób produkcji wiąże się właśnie z udziałem kryształków lodu w procesach wytwórczych. Wina lodowe są pędzone z gron Riesling, które zbiera się bardzo późno. To pozwala im nadać trunkowi niezwykłego aromatu i smaku nieporównywalnego z żadnym innym alkoholem. Poza Niemcami, wina lodowe produkuje Kanada i Austria.