Pomimo tego, że najwięcej mówi się o winach francuskich, włoskich i hiszpańskich, to jednak Niemcy również produkują wyśmienite trunki tego typu. Ich specjalnością jest lekkie wino, idealne do przystawek lub deserów. Zwykle charakteryzują się one delikatnym smakiem i aromatem przyjemnym nawet dla osób nie znających się na alkoholach. Państwo to przoduje w wytwórstwie win białych, choć czerwone również są powszechne.

Jeśli chodzi o konkretne nazwy, białe, lekkie wina niemieckie to, między innymi, Muller-Thurgau, Riesling, Rulander, Kerner, Scheurebe. Natomiast wśród win czerwonych to tych bardziej cenionych zaliczamy Trollinger, Spatburgunder. Nieco mocniejszymi winami czerwonymi są Portugieser oraz Dornfelder. Popularne jest także wino lodowe powstające z późnych zbiorów winogron.

Podstawowe zalety lekkiego wina z Niemiec to ich subtelny smak oraz niecodzienny aromat. Dostosowanie także do mniej wymagających podniebień cieszą się popularnością w swej ojczyźnie i zagranicą. Świetnie pozwalają łączyć się z odmiennymi potrawami. Są dość mocno owocowe, co jest ich kolejnym atutem. Ponadto, warto pochwalić je za ponadprzeciętną żywotność.

Zanim zdecydujemy się na zakup wina niemieckiego, warto udać się na degustację. Okazją do niej jest, między innymi Festiwal Win Niemieckich, który odbywa się w Polsce od 2008r. Prezentowane są tam najlepsze gatunki trunku produkowanego przez naszych zachodnich sąsiadów. Udział w wydarzeniu biorą wytwórcy, znawcy i wielbiciele wina. Podczas eventu poznamy nie tylko rodzaje win, ale też ich historię i najznamienitsze marki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.