Na początku wino cieszy oko, a dopiero później nasz zmysły powonienia i smaku. To właśnie dlatego tak ważny jest dobór odpowiedniego kieliszka, do którego nalewamy trunek. Co ciekawe, należy uciąć wszelkie twierdzenia, że kieliszek powinien być zdobiony i atrakcyjny. Nic bardziej mylnego. Najlepiej, by kieliszek był wykonany z przezroczystego szkła pozbawionego zdobień. Dzięki temu będzie można bez trudu określić barwę wina i stopień jego przejrzystości. Poza tym to wino powinno cieszyć nasze oko, a nie fikuśny kieliszek. Ponadto kieliszek powinien mieć kształt tulipana. Powinien być dość szeroki w środkowej części rozszerzając się u góry zbierając aromaty gromadzące się na dnie pucharu. Równie ważna jest jego pojemność. Im jest większa, tym łatwiej kołysać trunek. Wiele osób zastanawia się, co takie kołysanie daje. Otóż ułatwia ono wydobycie z wina wszystkich charakterystycznych cech.